Een nieuwe yeshiva of studieplek

Torah / Tanakh and bible study
Photo by Tima Miroshnichenko on Pexels.com

Het is heerlijk om eindelijk een nieuwe ontmoetingsplaats in Brussel te vinden. Wij, als liefhebbers van God, mogen nooit het belang vergeten van samenkomen, eerst om het Woord van God te bestuderen, en vervolgens lof te brengen aan de Allerhoogste van allemaal.

Bij zo’n gelegenheid laten we ons herinneren aan de tijd dat hij, voorafgaand aan zijn aankomst in Egypte, Jacob had Juda gestuurd om een yeshiva – te bereiden, een plaats waar hij en zijn nakomelingen zich konden wijden aan de voortdurende studie.

וְאֶת יְהוּדָה שָׁלַח לְפָנָיו אֶל יוֹסֵף לְהוֹרֹת לְפָנָיו גֹּשְׁנָה וגו’: (בראשית מו:כח)

[Jacob] stuurde Juda voor hem naar Jozef om de voorbereidingen in Gosen voort te zetten. Genesis 46:28

Jacob stuurde Juda om een school te beginnen in plaats van Joseph te vragen dit te doen, erkennen dat een Thora-academie moet worden geleid door een persoon die volledig is verwijderd van alledaagse aangelegenheden en volledig is ondergedompeld in de studie van de Thora. Aangezien Jozefs goddelijke missie vereiste dat hij de alledaagse aangelegenheden van Egypte leidde, kon hij niet ook de school van Thora van Jacob leiden, ondanks zijn onbetwiste gerechtigheid.

Evenzo moeten degenen die de roeping van de Thora-geleerde of –leraar willen aannemen, zowel worden toegestaan als verplicht om volledig gescheiden te zijn van wereldse aangelegenheden, om ons te kunnen concentreren op het opleiden van onze kinderen zonder afleiding. (1)

Het zijn de leden van een ecclesia die ervoor moeten zorgen dat ze een aantal leiders of ouderlingen hebben die de rol van leraar van het Woord van God kunnen opnemen en die binnen hun taken van de gebedsdiensten kunnen verwezenlijken of om op te treden als predikant in de dienst.

*

Voetnoten
1.
Likutei Sichot, vol. 3, blz. 827 – 8

 

+

Lees ook:

  1. De Bijbel bestuderen
  2. Kerkelijke herders
  3. Geen plaats voor manipulatie in de Christadelphian familie
  4. Zuiverheid en verantwoordelijkheid van leden en leiders in een gemeenschap