Beginnen met het ontwikkelen van een spirituele geest #4 Afhangende van het geloof

“Het hangt af van geloof”

Naargelang het geloof zal kunnen groeien zal ook de geest zich verder ontwikkelen en weggroeien of zich gaan ontdoen van de aardse en materiële geest.

Langzaam aan zijn meer mensen tot het besef gekomen dat de wet er juist voor zorgt dat er straf komt. Maar als er geen wet is, is er ook geen ongehoorzaamheid aan de wet en kan die ook niet overtreden worden. Alleen door geloof in God kunnen we alles ontvangen wat God heeft beloofd. Want we ontvangen dat allemaal alleen omdat God zo liefdevol en vriendelijk is en bereid is ons tegemoet te komen. Maar niet omdat wij zo goed zijn, want ieder van ons heeft zowat zijn of haar eigen gebreken.

De belofte van God is er voor iedereen. Zij is er niet alleen voor de mensen die de wet van Mozes hebben gekregen. Zij is ook voor alle mensen die hetzelfde geloof als Abraham hebben [zonder dat ze de wet van Mozes hebben.] Zo is Abraham de voorvader van alle mensen die in God geloven.

De apostel Paulus was in zijn vroegere dagen vol ijver geweest voor het naleven van de wet en zag dat de volgelingen van Christus geen respect hadden voor het naleven van de wet. Dus vervolgde hij hen totdat hij zich dramatisch bekeerde. Na zijn bekering en de volwassenheid die hij door de ervaringen die volgden had opgedaan, schreef hij zijn opmerkelijke brief aan de Romeinen, een brief in de eerste plaats aan de heidenen.

Hoofdstuk 3 begint met een sleutelvraag:

“welk voordeel heeft de Jood?”

en Paulus antwoordt:

“Veel in alle opzichten. Om te beginnen werden de Joden de orakels van God toevertrouwd. »

Dit betekent het Oude Testament, dat de Bijbel was van de eerste generatie gelovigen, voordat de evangeliën en brieven in omloop waren. Het is triest dat de meeste christenen vandaag de dag, als ze al lezen, alleen het Nieuwe Testament lezen.

Paulus benadrukt

“de trouw van God” (vers 3)

jegens Zijn uitverkoren natie, en nu jegens alle naties (vers 9,29). Maar er zijn twee kanten aan deze “trouw”. God reageert op wat Hij ziet – het zien van “geloof” en ook ontrouw! Daarom moeten we niet zeggen:

“God is onrechtvaardig om toorn” (vers 5)

toe te brengen aan de ongehoorzaamheid die Hij in Zijn schepping ziet. Terwijl hij het voorbeeld van Abraham in hoofdstuk 4 benadrukt, zegt Paulus dat God geloof, oprecht geloof en vertrouwen in God ziet, want

“geloof werd voor Abraham als gerechtigheid geteld » (vers 9)

en het zal ook voor ons “geteld” zijn.

Paulus benadrukt dat dit de gerechtigheid was die hij door geloof had toen hij nog onbesneden was. Het doel was om hem de vader te maken van allen die geloven … zodat gerechtigheid ook voor hen zou gelden” (vers 11). We lezen in Genesis alle dingen die Abraham door geloof deed. Paulus benadrukt dat

“de belofte die God aan Abraham en zijn nakomelingen deed dat hij erfgenaam van de wereld zou zijn, niet door de wet kwam, maar door de gerechtigheid van het geloof” (vers 13).

Trouw handelen jegens God in ons leven is wat het belangrijkst is, en Abraham is het belangrijkste voorbeeld dat wij kunnen volgen. Paulus realiseerde zich nu dat “de wet toorn brengt » (4:15): daarom schreef hij toen:

“het hangt af van geloof, zodat de belofte op genade kan rusten… aan degene die het geloof van Abraham deelt, die is de vader van ons allemaal” (vers 16).

We herinneren ons Gods belofte aan hem in Genesis 17:4,5 en zijn geloofsleven vanaf het moment dat hij Ur verliet. We moeten nadenken over onze eigen geloofsdaden, want het is niet alleen iets waar we het over hebben!
Welke dingen hebben we gedaan en doen we dat om ons geloof te tonen?
Onze eeuwige toekomst “hangt af van geloof”.

 

+

Voorgaande

  1. Paulus’ aansporing tot eenheid in liefde
  2. Beginnen met het ontwikkelen van een spirituele geest
  3. Beginnen met het ontwikkelen van een spirituele geest #2 Kinderen en erfgenamen van God
  4. Beginnen met het ontwikkelen van een spirituele geest #3 Vaartuigen van barmhartigheid

Laisser un commentaire