Kinderdoop tegenover doop als volwassene #4 Vragen voor de doopkandidaat

Photo by Jose Vasquez on Pexels.com

Vragen en antwoorden rond de doop

In de Christadelphian gemeenschap is het dooponderzoek een doorlichtingsprocedure voor mensen die een verlangen naar de doop hebben geuit. Doorgaans ontmoeten twee of meer rijpe mannelijke leden van de plaatselijke gemeente (ecclesia) de kandidaat en voeren ze een gesprek om vast te stellen of hij of zij klaar is voor de doop, op basis van de criteria motief, leerstellig begrip en morele normen.

Er is een wijdverbreide christelijke traditie, vroeger en nu, van onderwijs vóór de doop (catechese). Bovendien zijn Christadelphians zeker niet de enige religieuze groepering die doopgesprekken voert.

Wat de Christadelphian pre-baptismele procedure uniek maakt, is het examineren van kandidaten over een breed scala aan onderwerpen en het idee dat dit de geldigheid van de doop beschermt. Christadelphians hebben geen gestandaardiseerde procedure voor het afnemen van examens; Er bestaan verschillende reeksen richtsnoeren. Misschien wel de oudste en meest bekende richtlijnen zijn die in The Ecclesial Guide, geschreven door Christadelphian pionier Robert Roberts. Er zijn talloze schema’s of scripts met interviewvragen gemaakt in de Christadelphian-gemeenschap;

‘Kennis van de Waarheid is nodig om de doop geldig te maken.’

In Christadelphiaans taalgebruik verwijst ‘de Waarheid‘ specifiek naar de fundamentele leerstellingen van het evangelie (zoals uiteengezet in de BASF), en dus ‘in tegenstelling tot [de overtuigingen van] vele andere belijdende christenen’, namelijk degenen die de Drie-eenheid aanbidden.

De kerkelijke gids beschrijft drie voorwaarden voor de doop om ‘geldig en doeltreffend’ te zijn:

1) een serieuze neiging om God te volgen en een oprecht berouw voor de fouten, wandaden en onwetendheid uit het verleden

2) een gezonde kennis van « het geloof dat eens en voor altijd aan de heiligen is overgeleverd » (Judas 3), in overeenstemming met de leeftijd en intelligentie van de kandidaat.

3) « vruchten die tot bekering leiden », dat wil zeggen, een duidelijke aanwijzing dat de kandidaat van plan is op te klimmen tot nieuwheid van leven, een leven gebaseerd op het leven en het voorbeeld van de Heer Jezus Christus.

Vragen om over na te denken.

  1. Wat is de doop?
    De doop houdt in dat iemand volledig in water wordt ondergedompeld. (Zie Mattheüs 3:13-17; Markus 1:9-10; Joh. 3:23; Handelingen 8:36-39).
  2. Wat betekent de doop?
    Het herinnert ons eraan dat Jezus werd begraven en weer opstond, en dus laat het ons zien dat we gered kunnen worden door zijn dood en opstanding. (Zie Romeinen 6:3-4.)Het herinnert ons eraan dat we, omdat we zondaars zijn, het verdienen om te sterven (als we onder water zouden worden gehouden, zouden we zeker sterven!). (Zie Romeinen 6:5-7.)Het herinnert ons eraan dat, omdat God barmhartig is, Hij ons wil redden van de dood door opstanding. De doop is dus een soort « dood » – een ‘begrafenis’ in water – en een soort ‘opstanding’. Het is een uitgebeelde gelijkenis. (Zie Kolossenzen 2:12-13.)

    Het herinnert ons eraan dat, net zoals water vuil wegspoelt, God de zonden wegdoet van degenen die Hem gehoorzamen. Als we gedoopt worden, vergeeft God ons alle zonden die we ooit hebben begaan. Zo maken we een nieuwe start als discipelen van Jezus Christus. (Zie 1 Petrus 3:21; Handelingen 22:16).

    Het is het teken waardoor wij door middel van het eeuwigdurend verbond kinderen van God worden en leden van het zaad van Abraham in Christus Jezus. (Zie Galaten 3:26-29.)

  3. Moeten we ons laten dopen?
    De Heer Jezus werd gedoopt. Paulus werd gedoopt.
    Bekeerlingen in de vroege kerk werden gedoopt, zoals de Heer Jezus had bevolen. De doop is een daad van gehoorzaamheid. We moeten gedoopt worden omdat God ons gebiedt gedoopt te worden. (Zie Mattheüs 3:13-17;
  4. Kunnen we ons laten dopen voordat we het evangelie hebben begrepen?
    We moeten eerst het evangelie begrijpen, dan geloven; Laat je dan zo snel mogelijk dopen. (Zie Markus 16:16; Handelingen 8:12).
  5. Spreekt de bijbel over baby’s die gedoopt worden?
    Nee, nooit. Baby’s zijn niet in staat om te geloven; daarom kunnen ze niet goed gedoopt worden. (Zie Handelingen 8:12 en let op de woorden « toen zij geloofden » en « zowel de mannen als de vrouwen »
  6. Is het juist iemand te dopen door water over iemand te sprenkelen of te gieten?
    De Heer Jezus en zijn discipelen werden vlak onder water gedompeld, en dat zouden wij ook moeten zijn. (Zie Mattheüs 3:16; Handelingen 8:38-39).

+

Voorgaande

  1. Wat als
  2. Het spirituele “kledingstuk” voor onze ziel
  3. Wij moeten getrouw aan God zijn
  4. Getrouwen aan God laten zich dopen
  5. Op weg naar het altaar van de wereld
  6. Wat zegt de Bijbel over de doop?
  7. Zich kandidaat stellen voor de ware doop
  8. De klaarstaande doopkandidaat
  9. Kinderdoop tegenover doop als volwassene #1 Kinderdoop
  10. Kinderdoop tegenover doop als volwassene #2 De tienerdoop
  11. Kinderdoop tegenover doop als volwassene #3 Volwassendoop