Begin van een Pelgrimstocht

 

2024 bracht ons niet enkel het begin van een nieuw jaar. Het was ook het punt waar enkele mensen elkaar de hand gaven en te kennen gaven dat zij samen in een broederschap wensten te stappen.

Op 6 januari 2024 konden wij ons verheugen dat er in Anderlecht de start werd gegeven om een ecclesia te vormen en om van daaruit samen op weg te gaan om de Enige Ware God beter te leren kennen en te dienen.

De derde week van januari 2024 is dan het ogenblik aangebroken om een eerste stap te zetten in de pelgrimstocht naar de stichting van Gods zoon, de Kerk van God.
Een pelgrimstocht of bedevaart duidt op het gaan naar een plaats om daar te gaan bidden. In ons geval op weg gaan naar een ecclesia van Broeders in Christus onder de leiding van Jezus Christus, de zoon van God en met de zegen van zijn Hemelse Vader, Jehovah de God boven alle goden.

Hier treffen we vandaag mensen aan die besloten hebben om met ons op reis te gaan. Zij willen de reis ondernemen die hen naar meer vrijheid en zekerheid in het leven brengt, ook al beseffen sommigen nog niet volledig welke vrijheid en zegeningen hen te wachten staan als zij er in slagen om die reis te voleindigen.

Om zich naar dat eindpunt te begeven waar God ons graag zou zien toekomen, zullen wij heel wat bergen moeten beklimmen en vele dalen kruisen. Soms zou het kunnen dat het zweet en tranen zal vergen. Maar vandaag vinden wij hier reisvaardige mensen die gepakt en gezakt met hun levenservaringen reislustig zijn, en met hun medereizigers hun ervaringen willen delen.
Ze mogen zich verwachten aan een heel rijke, maar niet altijd even gemakkelijke expeditie. Maar omdat we met meerderen zijn, zullen we elkaar kunnen helpen en over de moeilijkste kliffen en diepste wateren heen kunnen helpen.

Men heeft dienstreizen, plezierreizen, speelreizen, kermisreizen, snoepreisjes, dagreizen, nachtreizen, verlofreizen, vakantiereizen, kunstreizen, gezelschapsreizen, zomerreizen, winterreizen, land en zeereizen. Onze reis is zo wat alles van dat, terwijl we mogen toezien op een heuse ontdekkingstocht en onderzoekingsreis.

Tezamen gaan we op weg om God beter te leren kennen. Hiertoe zullen we handig gebruik maken van de Gids Die Hij zelf voorzien heeft. Zijn Woord, neergeschreven in de Bijbel, is namelijk onze beste begeleider, waarvan we in de komende weken en maanden dan ook goed gebruik zullen van maken.

Zoals een reiziger of reizigster reisgoed, pakkage of bagage mee neemt, neemt eenieder hier aanwezig ook zijn ballast of pakgoed mee. Iedereen heeft wel wat dingen mee gemaakt in het leven, die aangenaam, maar ook zeer onaangenaam kunnen geweest zijn. Elk van ons heeft wel eens dingen uitgespookt die niet zo koosjer zijn. Niet alles wat we doen is namelijk volgens de wensen van de Goddelijke Schepper. Tijdens onze pelgrimstocht zullen wij tijd genoeg krijgen om na te denken wat God wil, te mediteren en om aan onszelf te werken.

Mits dat we niet over één dag ijs zullen lopen, moeten we durven de tijd nemen om onszelf terug in de juiste plooien te laten leggen. Alle plooien moeten worden glad gestreken.

Het komt er op aan tijdens onze lange reis, (bedevaart of pelgrimstocht) ons oude ik uiteindelijk kwijt te spelen en een nieuwe ik aan te doen. Op het einde van de rit moeten we ons, gezuiverd van alle blaam, aan God kunnen aanbieden. Tussendoor zullen misschien enkelen wel al besluiten dat ze rijp zijn om het “water van het leven” in te gaan en God te vragen hen “wit te wassen” zodat zij verlost mogen worden van hun vroegere zonden, om zo gereinigd, de belangrijke reis verder te zetten. Want dat doopsel is niet een eindpunt maar wel een beginpunt van een nieuw leven, waarbij de dopeling besloten heeft om volledig volgens de wil van God te leven.

Dat doopsel is dan een doortocht door de Rietzee (Schelfzee of Rode zee) waarbij Gods Volk ook bevrijd werd uit de slavernij. Maar zoals we in de Schrift kunnen lezen hebben zij daarna toch nog enkele keren de verkeerde richting ingeslagen en dingen gedaan die God niet zinden. Dat kan ons ook overkomen. Hiervoor moeten we opletten en elkaar ondersteunen.
Zodra we iemand zien afwijken moeten we deze terug de juiste weg naar het Pad wijzen. Allen samen moeten zoals in de eerste eeuwen de volgelingen van Jezus “De Weg” volgen. Hiertoe zullen de regelmatige bijeenkomsten een steun in de rug zijn. Maar dat zal niet voldoende zijn. Ieder persoon zal zelf ook initiatieven moeten nemen en dagelijks de schrift moeten onderzoeken. Zonder regelmatige Bijbellezing en Bijbelstudie zal de weg heel wat moeilijker af te leggen zijn.

Als wij ons bereid tonen om naar Gods Woord te luisteren zal Hij ook bereid zijn om naar ons te luisteren. Dan is de tijd aangebroken dat we met Hem in gesprek kunnen gaan. Zo zullen wij ook samen regelmatig met God in gesprek treden, door onze, gebeden, verzoeken, lofprijzingen en liederen.

Hopelijk zullen we op onze trektocht nog meer verdwaalden kunnen aanspreken en hen met ons mee laten gaan naar een punt waar het heerlijk toeven zal zijn.

Allen die er zullen in slagen om de pelgrimstocht te beëindigen zullen met een gerust hart tevreden mogen terugkijken naar wat ze onderweg allemaal als ballast hebben mogen achterlaten. Bevrijd van al die lasten zullen ze met velen een nieuw leven mogen binnen stappen om samen op weg te gaan naar en door die smalle poort van het Koninkrijk van Christus.

 

+

Voorgaande

  1. Twee sites voor Brussel
  2. 6 Januari 2024 officiële opening van de Anderlechtse ecclesia
  3. De intenties van onze Brusselse ecclesia
  4. Het Samenkomen en vergaderen voor God
  5. Een nieuwe yeshiva of studieplek
  6. Een nieuwe ecclesia = een nieuw begin
  7. Wat is een bedevaart?
  8. Elkaar aanmoedigen
  9. Gebed bij de aanvang van onze pelgrimstocht
  10. Het spirituele “kledingstuk” voor onze ziel
  11. Wat zegt de Bijbel over de doop?
  12. Tot wie richt de doop zich?: De oproep tot bekering en doop #2

++

Aanvullende lectuur

  1. Vele jaren om mensen via nieuwsfeiten bewust te maken over de belangrijkheid van de erkenning van Jezus als koning van het Komende Koninkrijk
  2. Over lege en volle kerken
  3. Kunnen focussen in een hectische tijd
  4. Voor het maken van een grote reisNa honderd jaar een nieuw begin in Brussel
  5. In Maart 2023 – Goed nieuws voor Belgische Christadelphians
  6. Zondagavond Zoommeetings
  7. De Enige Ware God
  8. God boven alle goden
  9. Echte boodschap van redding niet ver te zoeken
  10. Geloof in een zelf te onderzoeken Boek
  11. Geloof in een te interpreteren Boek
  12. Geloof in een veel bediscussieerd Boek
  13. Schepper, opdrachtgever, verwezenlijker en Hoofdgids voorziener van het Boek der boeken de Bijbel
  14. Zuivere woorden vol Adem van de Allerhoogste
  15. Woord van God
  16. Rond de Bijbel of Heilige Schrift
  17. Bijbel
  18. Bijbel verzameld Woord van God
  19. Boek der boeken: de bijbel
  20. Bijbel enige bron van kennis en openbaring van God
  21. De Bijbel of Heilige Schrift
  22. Bijbel als een waterplas
  23. De boekrol 
  24. Boek der Boeken de Bijbel
  25. Bible a guide – Bijbel als gids
  26. Bijbelstudie
  27. Overtuiging voor de dingen die God beloofde
  28. Gods vergeten Woord 17 Geleid door de Geest 4 Leiding door de Geest
  29. Vertrouwen, Geloof, Roepen en Toeschrijving aan Jehovah #3 Stem van God #6 Woorden tot voedsel en communicatie
  30. Wat te vinden in de Bijbel
  31. Zoon van God
  32. Christus Jezus de zoon van God
  33. Zoon van God de weg naar God
  34. Gods vergeten Woord 21 #7 Op weg naar een betere wereld
  35. Niemand leeft voor zichzelf
  36. Er kan iets vreemds gebeuren als u onder Christus komt
  37. Hermeneutiek om uit te dragen #4 Uitzendkanaal
  38. Christadelfiaanse geloofspunten #11 Redding door het evangelie te geloven
  39. Verlossing #7 Christus levend in de gelovige
  40. Doopsel en bloedvergieten ter vergeving
  41. De Weg tot verlossing
  42. De Bekeerling, bekeringsactie en bekering
  43. Dopen en herdopen
  44. Doop in de huiskerk
  45. De Ekklesia #6 Bad der Wedergeboorte
  46. De Ekklesia #8 Doop als wedergeboorte
  47. De Ekklesia #9 Daad van geloof
  48. Wedergeboorte en lidmaatschap tot een kerk
  49. Gods vergeten Woord 17 Geleid door de Geest 1 Waterdoop en Vuur
  50. Doop en Geloof
  51. Geestelijke vorming tot heiligheid #3
  52. Wat betekend wedergeboren uit water en geest?
  53. Stilstaan of uitvliegen
  54. Op de vlucht geslagenen weer terug brengen
  55. Zelfverloochening en witwassen door doop
  56. Verspreiders van het woord
  57. De te winnen parel
  58. Als de tijd ten einde loopt…. 2 Zonen en bastaards

16 commentaires sur « Begin van een Pelgrimstocht »

Laisser un commentaire