Essentiële kennis voor de doopkandidaat #2 Over Jezus en onze positie

Thought - Gedachte - Pensée - Mawazo (man kijkend naar de bergen in landschap - zonder opschrift)

 

Indien mensen zich graag willen aansluiten bij de Broeders in Christus of de Christadelphians, moeten zij er toe over gaan om te bewijzen dat zij Jezus Christus willen volgen en dat zij ook alle Bijbelse geloofspunten aanvaarden. Om volwaardig lid te worden van de Christadelphiaanse gemeenschap verzoeken we de kandidaten om enkele belangrijke vragen te kunnen beantwoorden, zodat we een duidelijk beeld krijgen van wat zij werkelijk geloven.

Een Bijbels geloof is essentiëel vooraleer men gedoopt kan worden. De voornaamste punten gaan God aan. Hiervoor gaan we op zoek wat de kandidaat denkt over God. Daarnaast willen we zien of ze een duidelijk beeld hebben van Wie of Wat de Heilige Geest is.
Vervolgens willen we zien dat de doopkandidaat duidelijk beseft wie Jezus Christus is en wat deze persoon voor de mensheid heeft gedaan.

Heilige Schrift of Bijbel, geïnspireerd Woord van God

Van diegene die Christadelhian wil worden verwachten we dat deze gelooft dat hij of zij door de genade van God hier op aarde lid kan zijn van Zijn familie die getrouw wil zijn aan Gods Woord, dat wij weten te vinden in de Heilige Schrift.

“Aan de heiligen in Kolosse, gelovige broeders en zusters die één zijn in Christus. Genade zij u en vrede van God, onze Vader.” (Colossenzen 1:2 NBV)

“16 Elke schrifttekst is door God geïnspireerd en kan gebruikt worden om onderricht te geven, om dwalingen en fouten te weerleggen, en om op te voeden tot een deugdzaam leven, 17 zodat een dienaar van God voor zijn taak berekend is en voor elk goed doel volledig is toegerust.” (2 Timotheüs 3:16-17 NBV)

“20 Besef daarbij vooral dat geen enkele profetie uit de Schrift een eigenmachtige uitleg toelaat, 21 want nooit is een profetie voortgekomen uit menselijk initiatief: mensen die namens God spraken werden daartoe altijd gedreven door de heilige Geest.” (2 Petrus 1:20-21 NBV)

Zonden van de mens en de Gezonden zoon van God

In dat geïnspireerde boek kunnen we de geschiedenis vinden van Gods Volk en van Zijn gezonden zoon, welke zich heeft gegeven voor de hele mensheid hun fouten, zodat deze gered kunnen zijn en zich weer kunnen aanbieden om Gods Koninkrijk of het aards Paradijs binnen te treden, ook al zijn we allemaal van nature zondaars.

“21 Want van binnenuit, uit het hart van de mensen, komen slechte gedachten, ontucht, diefstal, moord, 22 overspel, hebzucht, kwaadaardigheid, bedrog, losbandigheid, afgunst, laster, hoogmoed, dwaasheid; 23 al deze slechte dingen komen van binnenuit, en die maken de mens onrein.’” (Markus 7:21-23 NBV)

“13  Wie in verleiding komt, moet niet beweren: ‘Die verleiding komt van God.’ Want God stelt niemand aan verleiding bloot, zoals hij zelf ook niet door iets slechts in verleiding kan worden gebracht. 14 Iedereen komt in verleiding door zijn eigen begeerte, die hem lokt en meesleept. 15 Is de begeerte bevrucht, dan baart ze zonde; en is de zonde volgroeid, dan brengt ze de dood voort.” (Jakobus 1:13-15 NBV)

Schuldloze

Ook al zijn wij allemaal zondige personen is er één mens die helemaal geen zonden begaan heeft. Hij heeft nooit toegegeven aan de tegenstander van God (welke symbolische figuur ook Satan noemt).

“Hij liep nog een stukje verder, knielde toen en bad diep voorovergebogen: ‘Vader, als het mogelijk is, laat deze beker dan aan mij voorbijgaan! Maar laat het niet gebeuren zoals ik het wil, maar zoals u het wilt.’” (Mattheüs 26:39 NBV)

“Omdat die kinderen mensen zijn van vlees en bloed, is de Zoon een mens geworden als zij om door zijn dood definitief af te rekenen met de heerser over de dood, de duivel,” (Hebreeën 2:14 NBV)

“Want de hogepriester die wij hebben is er een die met onze zwakheden kan meevoelen, juist omdat hij, net als wij, in elk opzicht op de proef is gesteld, met dit verschil dat hij niet vervallen is tot zonde.” (Hebreeën 4:15 NBV)

“God heeft hem echter tot leven gewekt en de last van de dood van hem afgenomen, want de dood kon zijn macht over hem niet behouden.” (Handelingen 2:24 NBV)

“Maar Christus is werkelijk uit de dood opgewekt, als de eerste van de gestorvenen.” (1 Corinthiërs 15:20 NBV)

De geliefde zoon die afrekende met de dood

Terwijl door één mens zonde en dood in de wereld is gekomen is door één mens, geboren uit een vrouw de zonde ontmaskerd en de straf van dood teniet gedaan, doordat hij zijn wil volledig opzij schoof om Gods Wil te doen. Doordat Jezus volledig mens was weet hij ook hoe wij voelen en handelen en kan hij ons nu het best verdedigen voor zijn en onze hemelse Vader, Jehovah, de Enige Ware God, die hem als Zijn geliefde zoon erkende en luister gaf.

“21  Heel het volk liet zich dopen, en toen ook Jezus was gedoopt en hij aan het bidden was, werd de hemel geopend 22 en daalde de heilige Geest in de gedaante van een duif op hem neer, en er klonk een stem uit de hemel: ‘Jij bent mijn geliefde Zoon, in jou vind ik vreugde.’ 23 Jezus begon zijn verkondiging toen hij ongeveer dertig jaar was. Hij was, zoals algemeen werd aangenomen, de zoon van Jozef, die de zoon was van Eli,” (Lukas 3:21-23 NBV)

“16 Zodra Jezus gedoopt was en uit het water omhoogkwam, opende de hemel zich voor hem en zag hij hoe de Geest van God als een duif op hem neerdaalde. 17 En uit de hemel klonk een stem: ‘Dit is mijn geliefde Zoon, in hem vind ik vreugde.’” (Mattheüs 3:16-17 NBV)

“Want hij ontving van God, de Vader, eer en luister, toen de stem van de majesteitelijke luister tegen hem zei: ‘Dit is mijn geliefde zoon, in hem vind ik vreugde.’” (2 Petrus 1:17 NBV)

“Door één mens is de zonde in de wereld gekomen en door de zonde de dood, en zo is de dood voor ieder mens gekomen, want ieder mens heeft gezondigd.” (Romeinen 5:12 NBV)

“Hij liep nog een stukje verder, knielde toen en bad diep voorovergebogen: ‘Vader, als het mogelijk is, laat deze beker dan aan mij voorbijgaan! Maar laat het niet gebeuren zoals ik het wil, maar zoals u het wilt.’” (Mattheüs 26:39 NBV)

“Omdat die kinderen mensen zijn van vlees en bloed, is de Zoon een mens geworden als zij om door zijn dood definitief af te rekenen met de heerser over de dood, de duivel,” (Hebreeën 2:14 NBV)

“Want de hogepriester die wij hebben is er een die met onze zwakheden kan meevoelen, juist omdat hij, net als wij, in elk opzicht op de proef is gesteld, met dit verschil dat hij niet vervallen is tot zonde.” (Hebreeën 4:15 NBV)

Mensenzoon Jezus minder dan God

Van de doopkandidaat wordt verwacht dat hij gelooft dat de mensenzoon Jezus, die minder is dan God, werkelijk gestorven is, uit het graf is opgestaan door de Kracht van Jehovah en later opgenomen is in de hemel om aan de rechterhand van God te zitten als bemiddelaar voor ons.

“Jullie hebben toch gehoord dat ik zei dat ik wegga en bij jullie terug zal komen? Als je me liefhad zou je blij zijn dat ik naar mijn Vader ga, want de Vader is meer dan ik.” (Johannes 14:28 NBV)

“5 Laat onder u de gezindheid heersen die Christus Jezus had. 6 Hij die de gestalte van God had, hield zijn gelijkheid aan God niet vast, 7 maar deed er afstand van. Hij nam de gestalte aan van een slaaf en werd gelijk aan een mens. En als mens verschenen, 8 heeft hij zich vernederd en werd gehoorzaam tot in de dood-de dood aan het kruis.” (Filippenzen 2:5-8 NBV)

“Jezus reageerde hierop met de volgende woorden: ‘Waarachtig, ik verzeker u: de Zoon kan niets uit zichzelf doen, hij kan alleen doen wat hij de Vader ziet doen; en wat de Vader doet, dat doet de Zoon op dezelfde manier.” (Johannes 5:19 NBV)

“‘Als God uw Vader was, ‘zei Jezus tegen hen, ‘zou u mij liefhebben, want ik ben bij God vandaan gekomen toen ik hiernaartoe kwam. Ik ben niet namens mezelf gekomen, maar hij heeft mij gezonden.” (Johannes 8:42 NBV)

“God heeft hem echter tot leven gewekt en de last van de dood van hem afgenomen, want de dood kon zijn macht over hem niet behouden.” (Handelingen 2:24 NBV)

“Toen hij dit gezegd had, werd hij voor hun ogen omhooggeheven en opgenomen in een wolk, zodat ze hem niet meer zagen.” (Handelingen 1:9 NBV)

“Maar vervuld van de heilige Geest sloeg Stefanus zijn blik op naar de hemel en zag de luister van God, en Jezus, die aan Gods rechterhand stond,” (Handelingen 7:55 NBV)

“Want er is maar één God, en maar één bemiddelaar tussen God en mensen, de mens Christus Jezus,” (1 Timotheüs 2:5 NBV)

“Zo kan hij ieder die door hem tot God komt volkomen redden, omdat hij voor altijd leeft en zo voor hen kan pleiten.” (Hebreeën 7:25 NBV)

“Christus is immers niet binnengegaan in een heiligdom dat door mensenhanden is gemaakt, in de voorafbeelding van het hemelse heiligdom, maar in de hemel zelf, waar hij nu bij God voor ons pleit.” (Hebreeën 9:24 NBV)

“omdat hij voor ons met zijn lichaam een weg naar een nieuw leven gebaand heeft, door het voorhangsel heen.” (Hebreeën 10:20 NBV)

“Maar Jezus is dus aangesteld voor een eerbiedwaardiger dienst, in die zin dat hij bemiddelaar is van een beter verbond, dat zijn wettelijke grondslag heeft gekregen in betere beloften.” (Hebreeën 8:6 NBV)

“voor de bemiddelaar van een nieuw verbond, Jezus, en voor het gesprenkelde bloed dat krachtiger spreekt dan dat van Abel.” (Hebreeën 12:24 NBV)

“Maar Christus is werkelijk uit de dood opgewekt, als de eerste van de gestorvenen.” (1 Corinthiërs 15:20 NBV)

Jezus de waarheidsgetuigende Messias die losprijs betaalde

De doopkandidaat moet er bewust van zijn dat het enkel door Jezus de Messias of Kristos is, die zich als losprijs heeft aangeboden aan zijn hemelse Vader, dat we gered zijn en een eindeloos leven kunnen verkrijgen.

“21  Heel het volk liet zich dopen, en toen ook Jezus was gedoopt en hij aan het bidden was, werd de hemel geopend 22 en daalde de heilige Geest in de gedaante van een duif op hem neer, en er klonk een stem uit de hemel: ‘Jij bent mijn geliefde Zoon, in jou vind ik vreugde.’ 23 Jezus begon zijn verkondiging toen hij ongeveer dertig jaar was. Hij was, zoals algemeen werd aangenomen, de zoon van Jozef, die de zoon was van Eli,” (Lukas 3:21-23 NBV)

“40 Een van de twee die gehoord hadden wat Johannes zei en Jezus gevolgd waren, was Andreas, de broer van Simon Petrus. 41 Vlak daarna kwam hij zijn broer Simon tegen, en hij zei tegen hem: ‘Wij hebben de messias gevonden’ (dat is Christus, ‘gezalfde’),” (Johannes 1:40-41 NBV)

“25 De vrouw zei: ‘Ik weet wel dat de messias zal komen’ (dat betekent ‘gezalfde’), ‘wanneer hij komt zal hij ons alles vertellen.’ 26 Jezus zei tegen haar: ‘Dat ben ik, die met u spreekt.’” (Johannes 4:25-26 NBV)

“Pilatus zei: ‘U bent dus koning?’ ‘U zegt dat ik koning ben, ‘zei Jezus. ‘Ik ben geboren en naar de wereld gekomen om van de waarheid te getuigen, en ieder die de waarheid is toegedaan, luistert naar wat ik zeg.’” (Johannes 18:37 NBV)

“Jezus uit Nazaret met de heilige Geest heeft gezalfd en met kracht heeft bekleed. Hij trok als weldoener door het land en genas iedereen die in de macht van de duivel was, want God stond hem bij.” (Handelingen 10:38 NBV)

“zoals de Mensenzoon niet gekomen is om gediend te worden, maar om te dienen en zijn leven te geven als losgeld voor velen.’” (Mattheüs 20:28 NBV)

“die zichzelf gegeven heeft als losgeld voor allen, als het getuigenis voor de vastgestelde tijd.” (1 Timotheüs 2:6 NBV)

“(25-26) Hij is door God aangewezen om door zijn dood het middel tot verzoening te zijn voor wie gelooft. Hiermee bewijst God dat hij rechtvaardig is, want in zijn verdraagzaamheid gaat hij voorbij aan de zonden die in het verleden zijn begaan. Hij wil ons nu, in deze tijd, zijn gerechtigheid bewijzen: hij laat ons zien dat hij rechtvaardig is door iedereen vrij te spreken die in Jezus gelooft.” (Romeinen 3:25 NBV)

“Hij is het die verzoening brengt voor onze zonden, en niet alleen voor die van ons, maar voor de zonden van de hele wereld.” (1 Johannes 2:2 NBV)

“Het wezenlijke van de liefde is niet dat wij God hebben liefgehad, maar dat hij ons heeft liefgehad en zijn Zoon heeft gezonden om verzoening te brengen voor onze zonden.” (1 Johannes 4:10 NBV)

 

+

Voorgaande

Essentiële kennis voor de doopkandidaat #1 Over God

++

Lees ook:

  1. Rond de Bijbel of Heilige Schrift
  2. Wat te vinden in de Bijbel
  3. Fundament in de Schrift
  4. De Bijbel haar relevatie over God
  5. Woord van God
  6. God, Jezus Christus en de Heilige Geest
  7. Drie-eenheid of niet
  8. Drie-eenheid – God de zoon of Zoon van God
  9. Heilige Drievuldigheid of Drie-eenheid
  10. God boven alle goden
  11. Eigenheden aan God toegeschreven
  12. Geloof in slechts één God
  13. God is Één
  14. De Enige Ware God
  15. Rond God de Allerhoogste
  16. God de Vader
  17. God versus goden
  18. De Afstraling van Gods Heerlijkheid
  19. Gezondene van God (Broeders in Christus)
  20. Hij die komt – de mensenzoon
  21. Het begin van Jezus #1 Menselijke aspecten
  22. Het begin van Jezus #13 Een te komen mens
  23. Gezondene van God (Belgische Christadelphians)
  24. Jezus is Niet God
  25. Zoon van God
  26. Christus Jezus de zoon van God
  27. Jezus Christus in het vlees gekomen
  28. Eigenheden aan Jezus toegeschreven
  29. Geloof in Jezus Christus
  30. Christadelfiaanse geloofspunten #2 Jezus de zoon van God
  31. Christadelfiaanse geloofspunten #4 Oplossing voor gevolgen van zondigheid
  32. Christadelfiaanse geloofspunten #8 Boodschap van Jezus wiens vergoten bloed vergeving van onze overtredingen brengt
  33. Christadelfiaanse geloofspunten #9 Jezus verheven tot de hemel als priesterlijke middelaar tussen God en mens
  34. Voorbeeld van hem die zijn leven gaf voor velen
  35. Jezus moest sterven
  36. Niet onwillig naar de dood gesleept
  37. Onschuldige
  38. Onschuldig Lam
  39. Lam van God – offer gebracht ter verzoening
  40. Lam van God -Voorspeld
  41. Loskoper
  42. Zoenoffer
  43. Christus in Profetie #4 De Knecht in Jesaja (4) Heilbezorger, Knecht en Messias
  44. Christus in Profetie #7 De psalmen (1B) Psalm 110 – Priester aan de Rechterhand van God
  45. Christus in Profetie #7 De psalmen (1B) Psalm 110 – Priester aan de Rechterhand van God
  46. Christus in Profetie #5 De Knecht in Jesaja (5) Verhoging van de Knecht
  47. Opstanding van Jezus Christus
  48. Christus Koning
  49. De gezindheid van Christus
  50. Een losgeld voor iedereen 2 Een verheven persoon van vlees en bloed
  51. Christadelfiaanse geloofspunten #8 Boodschap van Jezus wiens vergoten bloed vergeving van onze overtredingen brengt
  52. Verscheidene Verbondakkoorden 7 Het nieuwe verbondsslachtoffer en bemiddelaar
  53. Door genade van God tot geloof komen
  54. Gods verbonden en de bedoelde man aanvaarden
  55. Satan of duivel
  56. God en Zijn gezondene liefhebben leiden tot rechtvaardiging
  57. Een koning wiens troon vast staat sinds eeuwen
  58. Geloof voor God aanvaardbaar
  59. Geloofsbelijdenissen
  60. Geloofspunten van de Christadelphians
  61. Een Credo of geloofsartikelen van de Broeders in Christus

3 commentaires sur « Essentiële kennis voor de doopkandidaat #2 Over Jezus en onze positie »

Laisser un commentaire